Visuell vei mot målet ..

onsdag 31. oktober 2012

det usynlige fjellet

Det usynlige fjellet ble kåret til en av de ti beste debutromanene i 2009 av amerikanske Booklist. Den ligger allerede på bestselgerlistene i flere land og har fått fantastiske anmeldelser.
En aktuell, poetisk, magisk og historisk roman om kvinneskjebner, revolusjon og kjærlighet. Handlingen er lagt til 1900-tallets Uruguay. Den første dagen i året 1900 er den lille landsbyen i Uruguay vitne til et under. En liten jente kommer til syne i et tre etter å ha vært borte i flere måneder. Barnet, Pajarita, blir senere stammor til en rekke uvanlig sterke og selvstendige kvinner. Fra Rio de Janeiro til Eva Peróns glitrende Buenos Aires, fra landsbyens slakterbutikk til den amerikanske ambassaden i Montevideo - denne storslåtte romanen tegner et rikt bilde av de sammentvinnede skjebnene til et kontinent og en familie i omveltning.

Teksten er kopiert fra bokkilden.no - og er identisk med beskrivelsen på baksiden av boken. Jeg er vanligvis veldig forsiktig med å lese for mye om ei bok før jeg har lest den selv, jeg liker for eksempel best å lese bokanmeldelser etter å ha lest bøkene selv og gjort meg opp min egen mening. Baksiden leser jeg vanligvis først når jeg har kommet ett stykke ut i boka. I dette tilfellet ga baksiden meg litt feil inntrykk.. "en liten jente kommer til syne i ett tre etter å ha vært borte i flere måneder" Setningen gav meg inntrykk av en historie med overtroiske undertoner og jeg tenkte umiddelbart på "Åndenes hus" av Isabell Allende. Sammenligningen var ikke så dum egentlig, men ikke på grunn av overtro, men politisk revulosjon var ett felles stikkord.. Videre gjorde utrykket "stammor" at jeg trodde vi så for oss en endeløs rekke kvinner. Men boka handler altså om tre generasjoner og beretningen er nokså likt fordelt mellom de tre kvinnene hvor de er hovedperson etter tur, mens mødre og bestemødre trer tilbake og blir biroller.

Jeg likte boka veldig godt. Den er innsiktsfull, troverdig, klok og overraskende. Her er det lite klisjeer og vakre hulderjenter som trollbinder staute, heroiske menn for å si det sånn. Og som alltid liker jeg veldig godt å lese bøker med ett litt ukjent bakteppe. Jeg visste ingenting om Uruguay på forhånd. Annet enn at de har ett fotballlag kanskje ..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar